Nowy Program dla szkół
Przystąpienie do programu
Oddziały terenowe Krajowego Ośrodka Wspierania Rolnictwa
Zakres
W ramach nowego programu dzieci będą:
- otrzymywały owoce i warzywa oraz produkty mleczne
- brały udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp.
Strategia krajowa Kluczowym dokumentem określającym najważniejsze zasady realizacji programu w Polsce, a także jego główne cele i priorytety jest Strategia krajowa obejmująca 6 kolejnych lat szkolnych. Dokument ten określa długoterminową strategię realizacji programu. Pierwsza strategia została przedstawiona Komisji Europejskiej w lipcu 2017 r. Strategia określa m.in.:
- Zasady finansowania programu, w tym dofinansowanie ze środków krajowych,
- Produkty udostępniane dzieciom: priorytetem jest udostępnianie dzieciom produktów świeżych i jak najmniej przetworzonych, bez dodatków, a więc świeżych owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych,
- Grupę docelową czyli dzieci, które będą mogły uczestniczyć w programie i otrzymywać owoce i warzywa i/lub mleko.
Budżet
Na realizację programu w UE przeznacza się 250 mln euro na rok szkolny, w tym:
- 100 mln euro na mleko,
- 150 mln euro na owoce i warzywa.
Program w Polsce finansowany jest ze środków Unii Europejskiej oraz z budżetu krajowego. Łączny budżet programu na rok szkolny 2017/2018 wynosi 242,9 mln zł, w tym 114,8 mln zł z budżetu UE oraz 128,1 mln zł z budżetu krajowego. Polska jest jednym z największych beneficjentów programu w UE, pod względem przyznanych środków plasuje się na 4. miejscu za Niemcami, Francją i Włochami.
Jednym z najważniejszych czynników wpływających na ogólny stan organizmu i jego prawidłowe funkcjonowanie jest zdrowa i zrównoważona dieta – dlatego powstał program zdrowego odżywiania w szkole. To, co ląduje na co dzień na talerzu, jest ważne w przypadku każdego z nas, ale tak naprawdę sposób żywienia odgrywa kluczową rolę we wczesnych latach życia, dlatego pod lupę powinny być brane w szczególności posiłki dzieci. To właśnie wtedy ma miejsce najintensywniejszy rozwój całego organizmu, a co za tym idzie – aktywność i sprawność umysłowa oraz fizyczna. By zwiększała się masa mięśni i kości rosły w sposób prawidłowy, niezbędne jest dostarczanie wszystkich najważniejszych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. W związku z powyższym dieta dzieci powinna być bogata we wszelkiego rodzaju owoce i warzywa, mięso, ryby i co najważniejsze – nabiał, czyli mleko i produkty pochodne. Nie jest tajemnicą, że dziecko chłonie wiedzę z najbliższego otoczenia, a czerpie szczególnie ze sposobu życia rodziców. Warto zatem już od małego zaszczepiać w maluchu elementy zdrowego trybu życia i zróżnicowanej oraz bogatej w czołowe składniki odżywcze diety. Nie da się ukryć, że drugim z miejsc oprócz rodzinnego domu, w którym dziecko przebywa podobną ilość czasu, jest szkoła, która równie mocno powinna wpływać na kształtowanie nawyków żywieniowych – z jednej strony teoretycznie za pomocą wdrażania cennej wiedzy, a z drugiej praktycznie – za pośrednictwem odpowiedniego programu dla szkół.